Zabpuding, ahogy Én szeretem
Zab
Érdemes átállni, a fehér lisztes (magasra emelik a vércukor szintjét) termékek helyett, a rostokban és tápanyagokban gazdagabb ételek bevitelére!
Ilyen köztük a ZAB!
A zab, a megemelkedett vércukorszintet csökkenti, és lassabban szívódik fel mint a fehér liszt, rendszeresen használva, fokozottan csökken a vércukor emelkedett szintje.
Rosttartalma segíti az emésztést, kálciumban, foszforban gazdag, van benne kálium, nátrium, B, E vitamin, magnézium és vas is. Ezek mind jótékony hatásúak az emberi szervezetre. Koleszterin csökkentő hatással is bír, és még sorolhatnám a jótékony hatásait.
Nagyon sokféleképpen elkészíthető, ami számomra fantasztikus élmény, és a cukromra is jó hatással van!
kcal: 398
fehérje: 15
szénhidrát: 65
zsír: 7.4
- 25g apró szemű zabpehely
(100g-ban 64g ch van) (25g=16g ch)
- 100 ml víz
- 100 ml mandula tej
(célszerű olyat használni, amiben 3g ch-van 100ml- ben, vagy akár otthon is elkészíthető. A"paleosok"előszeretettel készítenek ilyet, érdemes utánanézni a neten!)
- 1 csipet só
- 2 ek. eritryt vagy Xilit
- 2 ek. eritryt vagy Xilit
- 2 ek. kókuszreszelék (100g-ban 24g ch van) (2 ek.=5,6g ch)
- 1 tk. vanilia aroma, vagy egy vanilia rúd kikapart belseje
- 2 tk. fahéj őrőlve
- A tálaláshoz keserű kakaópor
Az egészet egy kis lábasba öntöm, a kókusz kivételével.
Felforralom, állandó kevergetés mellett. Mielőtt forrni kezd hozzáöntöm a kókuszt is. Forrás után még egy percet keverem elforralva a felesleges vizet róla. Leveszem a tűzről, így besűrűsödik ahogy hűl. Félreteszem és hagyom dagadni a zabszemeket benne. Egy tálkába öntve mégegyszer átkeverem, és mikor langyos a zabpudingom, megszórom keserű kakaóval.
1 adag=átlag 25g ch van!
Tipp*
Bele lehet csempészni egy kis aszalt gyümölcsöt is, csak akkor számolni kell a gyümi szénhidrát (ch) tartalmával!
Én pár szem (5g-ot=4g ch) mazsolát tettem bele, és úgy főztem fel a zabkásámat.
Tipp*
Bele lehet csempészni egy kis aszalt gyümölcsöt is, csak akkor számolni kell a gyümi szénhidrát (ch) tartalmával!
Én pár szem (5g-ot=4g ch) mazsolát tettem bele, és úgy főztem fel a zabkásámat.
Holnap uzsira ki is probalom :)
VálaszTörlésRemélem ízleni fog, sok sikert és jó étvágyat hozzá ;)
VálaszTörlésÉn tönköly pehelyből készítettem de azzal is tökéletes lett :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, izgatottan várom a következőt!!!
Megmutattam a hat eves cukorbeteg lanykamnak, holnap ezt kerte tizoraira! Kb. hat fele etelt eszik meg, kivancsian varom, h ezt megszereti-e, koszonjuk! Evi
VálaszTörlésKedves Évus,
Törlésén is nagyon kíváncsian várom, hogy ízlett a lánykádnak:-) Kérlek, írd meg, ha sikere volt!
Köszönöm:-)